ERP rendszer bevezetés 9 lépésben

ERP rendszer bevezetése egy olyan dolog, amit sosem bánt még meg egy vállalkozás sem. Ügyfeleink egyetlen dolgot sajnálnak általában: miért nem tették meg ezt a lépést már korábban. A vállalkozásuk biztosan nem lenne ott, ahol most van, a jól működő ERP rendszerük nélkül. 

A bevezetés módja, megtervezettsége azonban nagyban befolyásolja a vállalatirányítási rendszer sikerességét és azt, hogy valóban kihasználják-e annak minden előnyét. A saját piaci rálátásunk és az ügyfeleinktől kapott visszajelzések alapján azt látjuk, hogy hatalmas különbségek vannak a különböző ERP szolgáltatók közt abban, hogy ki miben tudja a bevezetést gördülékennyé tenni és valóban egy integrált – a már működő rendszerekhez kapcsolt – ERP rendszert fejleszteni. 

Mire érdemes figyelni ERP rendszer választásakor?

Ebben a cikkben részletesen írtunk arról, hogy mi határozza meg az ERP rendszer sikerét. zeken felül amiket érdemes figyelembe venni:

  • a szoftver rugalmassága
  • felhasználóbarát kialakítás és folyamatok
  • bevezetés és support

Ha a fenti dolgok mind megvannak, akkor biztos lehet abban, hogy a sok energia, munkaóra és pénz rövid időn belül megtérül az ERP rendszer bevezetését követően.

Ebben a cikkben kifejezetten a bevezetés lépéseit fejtjük ki részletesebben. Azt látjuk, hogy sok vállalkozás indokolatlanul kevés időt és energiát szentel erre. Webshopos példával élve ez olyan, mintha a vásárlót tökéletes felhasználó élmény mellett juttatjuk el a termék megvásárlásához, a kiszállításnál viszont amatőrök vagyunk és a vásárló minden bizalmát elveszítjük, legközelebb hallani sem akar arról, hogy tőlünk vásároljon. 

Ahhoz, hogy a vállalkozás szintet tudjon lépni egy ERP rendszer bevezetése után, az alábbi pontokat kell tisztázni, mint a bevezetési stratégia lépései. Ezt a 9 lépésből álló protokollt a meglévő ügyfeleinknél történő szoftverbevezetések során dolgoztuk ki és állítottuk össze.

ERP rendszer bevezetése 9 lépésben

1. Infrastruktúra

Meg kell vizsgálni a jelenlegi IT infrastruktúrát. Érdemes dokumentálni, hogy milyen szoftverek és technológiák vannak használatban, amiket integrálni lehet az ERP rendszerbe. Ezt mi átnézzük és javaslatot teszünk arra vonatkozóan, hogy mik lesznek jól használhatók az új rendszerrel, az ERP-nak milyen funkciói vannak, amik akár ki is válthatnak jelenleg használt szoftvereket. 

2. Folyamatelemzés

Fontos részleteiben látni, hogy milyen folyamatok mentén történik a munka a vállalkozásban. Az integrált vállalatirányítási rendszer célja, hogy a jelen folyamatait hatékonyabbá tegye. Igyekszünk minél mélyebben és alaposabban átlátni a vállalaton belüli folyamatokat és működést. Ezt követően kielemezzük és javaslatot teszünk a vállalkozás egyéni igényeinek megfelelően és szimuláljuk, hogy a munkafolyamatok miként lesznek gyorsabbak és hatékonyabbak bevezetésre kerülő integrált rendszernek köszönhetően, ezzel egyszerűsítve a vállalat egészének működését.

3.  Részletes implementációs terv kidolgozása

Ez gyakorlatilag a bevezetés minden egyes lépését tartalmazza, adott időkerethez kapcsoltan. Már itt igyekszünk megnevezni a felelős személyeket is, akik a fejlesztés, tesztelés és bevezetés szakaszában involválódnak majd.

4. Tréningek

A tréningek szerepe kiemelten fontos ERP rendszer bevezetésekor. A felhasználóknak meg kell ismerniük a rendszer működését, érteniük kell az egymásra épülő folyamatokat, a workflow-t, dataflow-t és hogy miként állnak össze a korábban külön használt rendszerek különböző folyamatai egy egésszé. A Salesboard bevezetésekor on-site és online tréningeket egyaránt tartunk, ezzel biztosítva, hogy a csapat egésze érti a rendszert és megfelelően kezdi el használni.

5. System setup 

Ez az a lépés, amikor konfiguráljuk az ERP rendszert, hogy megfelelően illeszkedjen a vállalkozás folyamataiba.

ERP bevezetés 9 lépésben

6. Adatmigráció

A Salesboard ERP rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy már működő vállalkozások is úgy tudják elkezdeni használni, hogy fejlesztői csapatunk a korábbi tevékenységeket, adatokat mind feltölti a rendszerbe.

7.Testreszabás, összekapcsolás

Az adatmigrálás mellett a másik nagy előnye a Salesboard ERP-nak, hogy bármilyen nyitott API-s rendszerrel összekapcsolható. Ez egy komoly és időigényes munka a fejlesztői csapat részéről. Ennek a legnagyobb előnyét ott érzik igazán az ügyfeleink, amikor elkezdik használni és a korábban több helyről összehalászott adatokat egy rendszeren belül kezdik el kezelni. A migrálás után fontos a többszöri tesztelés, hogy valóban valós adatokat mutasson a rendszer. Az összekapcsolás mellett a testreszabást is ekkor végezzük el (saját arculatra szabott megjelenés).

8. Tesztelés

Végre ideje tesztelni! Teszteljük az integrált rendszert, az adat mozgásokat és az információáramlást. Több iterációs tesztelést végzünk mielőtt élesben elkezdi használni a cég az integrált ERP rendszert. Erősen javasolt a meglévő éles rendszert és az új rendszert teszt környezetben 1-2 hónapon keresztül párhuzamosan használni. Ez idő és energiaráfordítás a cég és a fejlesztői csapat részéről egyaránt, de megéri, mi abszolút eszerint javasoljuk bevezetni az új rendszert. A cél, hogy a bevezetés előtt kiderüljön minden anomália és rendellenes működés.

9. Élesítés 

A tesztelés utolsó szakaszában élesítjük a rendszert. Ekkor 24/7 rendelkezésre állást biztosítunk, hogy ha bármilyen probléma felmerül az éles használat közben, akkor azonnal segíteni tudjunk. Minél alaposabban meg van tervezve a korábbi 8 lépés, annál nyugodtabb ez az időszak mindkét fél számára.

Ahhoz, hogy egy ERP rendszer adta minden lehetőséget kihasználja a cég, nem elég egy jó szoftvert választani. Nagyon fontos annak a testreszabhatósága, integrálhatósága, a fejlesztői csapat involválódása a bevezetésbe és az éles működtetésbe, igény esetén továbbfejlesztésébe. 

A Salesboard ERP-t kifejezetten kereskedelmi cégek számára fejlesztettük ki. Egy nagyon komplex, minden igényt kielégítő rendszer mellé mi a fejlesztői kapacitásunkat is adjuk, hogy az valóban a cég további sikereit szolgálja, ezzel is megalapozva a hosszútávú piacon maradást és további fejlődést. 


Tetszett a cikk? Kövessen minket Facebookon és LinkedInen is, hogy a további hasznos írásokról se maradjon le!

Salesboard ERP vállalatirányítási rendszer
ERP rendszer bevezetése 9 lépésben

Ezek is érdekelhetik:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük