Digitális fejlődés ERP rendszerekkel

Az ERP rendszereknek, mint a hatékonyságnövelés elsődleges eszköze, kiemelt szerepe van a digitalizációban. Mutatjuk, hogy miért.

A digitális transzformáció mára már nem valami misztikus, távoli jövőbe mutató dolog, hanem a jelen, amely egyre égetőbb feladattá válik a vállalatok számára, amire a koronavírus által hozott új éra csak ráerősített. A kérdés már nem az, hogy szükséges-e a digitalizáció, hanem inkább az, hogy hogyan segítheti legjobban az adott vállalkozás növekedését és hatékonyságát (adott esetben túlélését).

A digitalizáció nem egységes. Minden vállalat számára más utat jelent, így annak eszközét is az adott vállalkozás üzleti igényének és céljának megfelelően kell meghatározni. Fontos, hogy a digitalizációnak több célja is lehet, úgy mint az üzleti folyamatok hatékonyabbá tétele, vagy sok esetben a felhasználói élmény fokozása (ezáltal a vásárlások növelése, bevételnövekedés). 

A kérdés a hatékonyságnövelés mellett az, hogy mit tud tenni a legújabb technológia a vállalkozásomért és milyen hozzáadott értéket tudok ezzel teremteni a fogyasztóim számára? 

A digitalizáció és hatékonyságnövelés lényege

Korábban már írtunk arról, hogy miért éri meg digitálisan fejleszteni.  Az ERP rendszerek legnagyobb előnye maga a folyamatok digitalizálása, amit 3 fő részre bonthatunk:

  • meglévő rendszerek összekapcsolása
  • folyamatoptimalizálás és hatékonyságnövelés (a folyamatok egymást segítik)
  • az összekapcsolt rendszerek által kapott adatok egyben történő kezelése

Felhőben a jövő

A felhő alapú ERP rendszerek iránt egyre nagyobb az igény és a piac bővülése várható. Éppen ezért fektet sok cég egyre több pénzt a felhő alapú megoldásokba. 

A felhő alapú rendszerek legnagyobb előnye, hogy a munkavállalók egyre több esetben használják a mobiltelefonjaikat az ERP rendszer eléréséhez. Éppen ezért érdemes olyan rendszert választani, ami mobilon is megfelelően működik és ideális felhasználói élményt biztosít. 

Hatékonyságnövelés a Salesboard mobil applikációval
Hatékonyságnövelés a Salesboard értékesítői mobil applikációjával

Az elemzések is létfontosságúvá váltak, ami nem csupán az adathalmozásról szól, hanem azok valódi használatáról, a döntések megalapozottságát tekintve. Fontos az is, hogy az adatok egyszerűen és könnyen hozzáférhetők legyenek és folyamatosan frissüljenek. Felhő alapú kiszolgálás esetén ez abszolút megoldható.

Miért fontos az integráció?

A digitalizáció nem most lépett be az életünkbe. Ez azzal jár, hogy a legtöbb vállalkozás esetében, adott folyamatokra már léteznek digitális megoldások (online számlázó program, CRM rendszer, stb.). Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ERP rendszer összeköthető legyen a már jól bevált, működő vállalati szoftverekkel.

A bevezetést követően fontos, hogy a folyamatok egyszerűsödjenek, egymásra épüljenek, egymást kiegészítsék. Ha továbbra is megmaradnak a jegyzetek, excel táblák, emailek, az nem jó, hiszen pont a legfontosabb cél marad el, a hatékonyságnövelés.

Összefoglalás

ERP rendszerekkel a vállalaton belüli folyamatok hatékonyan kezelhetők, amennyiben megoldható az összes rendszer összekapcoslása (integrációja). Az összekapcsolt rendszerek által az adatok egyben láthatók, ami nagyban elősegíti a tudatos döntéshozatalt és a versenyképes működést.

Tetszett a cikk? Kövessen minket Facebookon és LinkedInen is, hogy a további hasznos írásokról se maradjon le! 

Salesboard ERP vállalatirányítási rendszer
ERP rendszerek szerepe a digitálizációban

Ezek is érdekelhetik: